*
Dodane 2010-12-21 07.28 , komentarzy 4

Przepisy świąteczne: Śledzie

Świąteczną kolację możemy urozmaicić potrawami ze śledzi. Może to być sałatka śledziowa albo zakąska po cygańsku. Są też różne inne sposoby przyrządzenia śledzi.

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez ryb - i mowa nie tylko o tradycyjnym karpiu. Sprawdźcie różne sposoby na przyrządzanie śledzi.


Śledzie cebulowe

Składniki:
1 kg świeżych śledzi
2 szklanki zimnej wody
0,5 szklanki octu
2 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
4 cebule
olej

Sposób przygotowania:
Ze śledzi zrobić filety. Zagotować wodę, ocet, sól, ziele i liść. Zalać tym śledzie na 24 godziny. Następnie odsączyć, po czym dodać cebulę i zalać olejem. Gotowe!

Śledzie w czerwonym winie

Składniki:
2 opakowania filetów śledziowych w zalewie z oliwą
szklanka czerwonego, wytrawnego wina
szklanka octu winnego
2 łyżki cukru
łyżeczka nasion gorczycy
2 goździki
2 duże cebule
10 ziaren jałowca
10 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy zalewę: do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, pokrojoną w grubsze talarki cebulę i przyprawy. Zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez minutę. Zestawiamy z ognia, dodajemy wino, ocet winny, mieszamy, ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiamy do wychłodzenia.
W szklanym słoju lub pojemniku z przykryciem rozkładamy pokrojone na porcje filety, zalewamy wychłodzoną zalewą, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Najsmaczniejsze będą po dwóch dobach marynowania. Podawać na liściach sałaty, przybrane krążkami cebuli z marynaty i zieleniną.

Śledzie czosnkowe

Składniki:
2 opakowania śledzi w zalewie olejowo-octowej
2 śmietany 22 proc.
1 główka czosnku

Sposób przygotowania:
Śledzie odsączyć i pokroić na kawałki. Czosnek drobno pokroić i połączyć ze śmietaną. Dodać do śledzi i gotowe. Tego rodzaju śledzie należy przygotować dużo wcześniej (co najmniej 12 godzin przed spożyciem).

Cytrynowe śledzie

Składniki:
9 filetów śledziowych
5 cytryn
5 cebul
pęczek koperku lub koperek suszony
pieprz ziarnisty
liść laurowy
ziele angielskie
dobry olej

Sposób przygotowania:
Układamy w słoiku warstwami: wymoczone śledzie pokrojone w kwadraty, krążki sparzonej cebuli, plasterki cytryny i posypujemy koperkiem. Z boku kładziemy liść laurowy, dorzucamy parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, zalewamy olejem wstawiamy na noc do lodówki. Tego rodzaju śledzie należy przygotować dużo wcześniej (co najmniej 12 godzin przed spożyciem).

Zakąska ze śledzi po cygańsku

Składniki:
opakowanie filetów śledziowych w zalewie z oliwą
1/3 szklanki oliwy lub oleju
2 cebule
łyżka posiekanych korniszonów
2 łyżki pikantnego keczupu
sól
pieprz
cukier
zielenina
cząstki pomidora do dekoracji

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos: Pokrojone w cienkie piórka cebule parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odsączamy. Oliwę łączymy z keczupem, dodajemy przyprawy, cebule, posiekane korniszony, mieszamy. Odsączone z zalewy filety dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmnisku, zalewamy sosem. Półmisek zawijamy szczelnie w folię i wstawiamy na  2 godz. do lodówki. Przed podaniem przybieramy świeżą zieleniną i cząstkami pomidora.

Egzotyczna sałatka śledziowa

Składniki:
Sałatka
30 dag filetów śledziowych
2 banany
1 kapusta pekińska
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżeczka curry

Sos
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 30 proc.
szczypta cukru
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczyć w wodzie 1/2 godziny, odsączyć, pokroić w paseczki.
2. Banany pokroić w plasterki, umytą kapustę drobno poszatkować. Dodać rodzynki, curry, wymieszać.
3. Przygotować sos, polać nim sałatkę i chłodzić ok. 1 godziny.


Zebrane na podstawie:

http://www.nawigilie.com
Aszkiewicz Ewa, "Kuchnia polska. 1001 przepisów", Wydawnictwo Publicat

Więcej przepisów zamieścimy niebawem!


Czytaj też:
Zima we Wrocławiu 2010/2011 [serwis specjalny]
Próbny egzamin gimnazjalny
Sylwester we Wrocławiu
Twórz z nami MM Wrocław

Opublikuj materiał i wygraj nawet 500 zł!


X

Miejsce
w rankingu
Kinga Czernichowska

Jestem absolwentką socjologii oraz dziennikarstwa i komunikacji społecznej Uniwersytetu Wrocławskiego. Lubię dobrą literaturę oraz kino, które wciąga. Wolny czas staram się spędzać aktywnie - uwielbiam różne formy fitnessu, w szczególności zumbę. Przede wszystkim jednak lubię pisać, dzięki czemu praca jest moją pasją. Jeżeli wiesz, że coś ciekawego dzieje się w mieście, chcesz się podzielić ciekawym tematem, zrobić zdjęcia na koncercie, odezwij się. Mój mail to: kinga.czernichowska@mediaregionalne.pl

Komentarze

lubię pływać Gość
~lubię pływać
śledzik 2010-12-21 08.52

najlepszy smażony, ości chrupią jak mikroskopijne frytki:)

win Gość
~win
ja tam 2010-12-21 10.55

nie lubię śledzia, ble

Nadira Nadira
taka sobie uwaga;) 2010-12-21 22.24

Śledzie cebulowe - jeśli robimy zalewę octową to wg mnie do tej ilości konieczne będą dwie łyżeczki cukru!
A do oleju dodałabym mniej cebuli, trochę rozgniecionego czosnku, nie za dużo, tyle, by delikatnie wzbogacić smak i po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, trochę cukru i koniecznie odrobinę soli.
I wychodzą nam z tego pyszne, aromatyczne i pikantne matiasy ... bardzo pyszne i dość pikantne :D
Smacznego:)

kucharz Gość
~kucharz
ehhh 2010-12-23 23.51

tak to jest jak sie robi przepisy metoda CTRL+C i CTRL+V. Najgorzej jest jak sie nie sprawdzi samemu przepisu, nie usmazy, nie ugotuje, nie upiecze tylko wkleja:) zero odpowiedzialnosci za swoje czyny. Ciekaw jestem czy redakcja bierze odpowiedzialnosc za nieudane przepisy:)

Dodaj swój komentarz: