Przepisy świąteczne: Śledzie

  • 2010-12-21, Aktualizacja: 2010-12-21 07:28

Świąteczną kolację możemy urozmaicić potrawami ze śledzi. Może to być sałatka śledziowa albo zakąska po cygańsku. Są też różne inne sposoby przyrządzenia śledzi.

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez ryb - i mowa nie tylko o tradycyjnym karpiu. Sprawdźcie różne sposoby na przyrządzanie śledzi.


Śledzie cebulowe

Składniki:
1 kg świeżych śledzi
2 szklanki zimnej wody
0,5 szklanki octu
2 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
4 cebule
olej

Sposób przygotowania:
Ze śledzi zrobić filety. Zagotować wodę, ocet, sól, ziele i liść. Zalać tym śledzie na 24 godziny. Następnie odsączyć, po czym dodać cebulę i zalać olejem. Gotowe!

Śledzie w czerwonym winie

Składniki:
2 opakowania filetów śledziowych w zalewie z oliwą
szklanka czerwonego, wytrawnego wina
szklanka octu winnego
2 łyżki cukru
łyżeczka nasion gorczycy
2 goździki
2 duże cebule
10 ziaren jałowca
10 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy zalewę: do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, pokrojoną w grubsze talarki cebulę i przyprawy. Zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez minutę. Zestawiamy z ognia, dodajemy wino, ocet winny, mieszamy, ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiamy do wychłodzenia.
W szklanym słoju lub pojemniku z przykryciem rozkładamy pokrojone na porcje filety, zalewamy wychłodzoną zalewą, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Najsmaczniejsze będą po dwóch dobach marynowania. Podawać na liściach sałaty, przybrane krążkami cebuli z marynaty i zieleniną.

Śledzie czosnkowe

Składniki:
2 opakowania śledzi w zalewie olejowo-octowej
2 śmietany 22 proc.
1 główka czosnku

Sposób przygotowania:
Śledzie odsączyć i pokroić na kawałki. Czosnek drobno pokroić i połączyć ze śmietaną. Dodać do śledzi i gotowe. Tego rodzaju śledzie należy przygotować dużo wcześniej (co najmniej 12 godzin przed spożyciem).

Cytrynowe śledzie

Składniki:
9 filetów śledziowych
5 cytryn
5 cebul
pęczek koperku lub koperek suszony
pieprz ziarnisty
liść laurowy
ziele angielskie
dobry olej

Sposób przygotowania:
Układamy w słoiku warstwami: wymoczone śledzie pokrojone w kwadraty, krążki sparzonej cebuli, plasterki cytryny i posypujemy koperkiem. Z boku kładziemy liść laurowy, dorzucamy parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, zalewamy olejem wstawiamy na noc do lodówki. Tego rodzaju śledzie należy przygotować dużo wcześniej (co najmniej 12 godzin przed spożyciem).

Zakąska ze śledzi po cygańsku

Składniki:
opakowanie filetów śledziowych w zalewie z oliwą
1/3 szklanki oliwy lub oleju
2 cebule
łyżka posiekanych korniszonów
2 łyżki pikantnego keczupu
sól
pieprz
cukier
zielenina
cząstki pomidora do dekoracji

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos: Pokrojone w cienkie piórka cebule parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odsączamy. Oliwę łączymy z keczupem, dodajemy przyprawy, cebule, posiekane korniszony, mieszamy. Odsączone z zalewy filety dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmnisku, zalewamy sosem. Półmisek zawijamy szczelnie w folię i wstawiamy na  2 godz. do lodówki. Przed podaniem przybieramy świeżą zieleniną i cząstkami pomidora.

Egzotyczna sałatka śledziowa

Składniki:
Sałatka
30 dag filetów śledziowych
2 banany
1 kapusta pekińska
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżeczka curry

Sos
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 30 proc.
szczypta cukru
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczyć w wodzie 1/2 godziny, odsączyć, pokroić w paseczki.
2. Banany pokroić w plasterki, umytą kapustę drobno poszatkować. Dodać rodzynki, curry, wymieszać.
3. Przygotować sos, polać nim sałatkę i chłodzić ok. 1 godziny.


Zebrane na podstawie:

http://www.nawigilie.com
Aszkiewicz Ewa, "Kuchnia polska. 1001 przepisów", Wydawnictwo Publicat

Więcej przepisów zamieścimy niebawem!


Czytaj też:
Zima we Wrocławiu 2010/2011 [serwis specjalny]
Próbny egzamin gimnazjalny
Sylwester we Wrocławiu
Twórz z nami MM Wrocław

Opublikuj materiał i wygraj nawet 500 zł!


Komentarze (4)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Media Regionalne Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

kucharz (gość)

ehhh. tak to jest jak sie robi przepisy metoda CTRL+C i CTRL+V. Najgorzej jest jak sie nie sprawdzi samemu przepisu, nie usmazy, nie ugotuje, nie upiecze tylko wkleja:) zero odpowiedzialnosci za swoje czyny. Ciekaw jestem czy redakcja bierze odpowiedzialnosc za nieudane przepisy:)

taka sobie uwaga;). Śledzie cebulowe - jeśli robimy zalewę octową to wg mnie do tej ilości konieczne będą dwie łyżeczki cukru!
A do oleju dodałabym mniej cebuli, trochę rozgniecionego czosnku, nie za dużo, tyle, by delikatnie wzbogacić smak i po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, trochę cukru i koniecznie odrobinę soli.
I wychodzą nam z tego pyszne, aromatyczne i pikantne matiasy ... bardzo pyszne i dość pikantne :D
Smacznego:)

win (gość)

ja tam. nie lubię śledzia, ble

Pokaż wszystkie (4)

Video

Najczęściej czytane

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w Polityce Prywatności.

Zamknij